Klädkod Kavaj

in Klädkod

Klädkod Kavaj

Det finns många olika klädkoder som används. Däribland klädkod kavaj som dock är relativt okänd. Man kan även säga kavaj klädkod även fast de är en något mer ovanlig benämning på klädkod kavaj. Men vad innebär egentligen denna hemlighetsfulla klädkod? Det är inte riktigt vad man väntar sig trots det (kan tyckas) avslöjande namnet.

Kavaj klädkod innebär kostym

När man bjuds till en tillställning och det står klädkod kavaj på kortet är det många som rotar fram ett par jeans och slänger på sig en blazer. Detta är nämligen helt fel trots namnet ”klädkod kavaj”. När det kommer till just denna klädkoden som faktiskt är den minst formella av de vedertagna klädkoder som vi idag använder så är det kostym som gäller. Om det bjuds till klädkod kavaj så skall herrarna bära en kostym.

Klädkod kavaj damer

Damerna däremot har mycket lösare tyglar vad gäller denna klädkod. Damerna får bära klänning, kjol eller någon form av byxdress. Enda kriteriet är att dressen för damen ska vara något elegantare än vad man kan tänka sig att damen i fråga använde som vardagsklädsel.

Det vanligaste är att damer använder kjol eller en klänning som oftast brukar sluta runt knäna. Klädkod kavaj dam är därför mycket tacksamt.

Val av kostym till klädkoden

För herrarna som ska bära kostym vid klädkod kavaj gäller det att välja rätt. De krav som finns sägar nämligen bara kavaj. Det finns inga krav angående färger eller tillbehör som det gör vid klädkoden ”klädkod mörk kostym” där kostymens färg måste vara blå eller svart samt slips skall bäras.

Vid klädkod kavaj får man nämligen bära vilken kostym som man själv önskar så länge man ser välvårdad ut. Vanligtvis används en något ljusare eller mönstrad kostym för att skapa kontrast mellan klädkod kavaj och klädkod mörk kostym. Till kostymen får även fluga användas. Det inte är inte ofta som fluga kavaj används. Att se kavaj fluga är mycket ovanligt även om klädkoden tillåter att detta brukas.

Äldre klädkoder om kavaj

Dagens användande av klädsel och klädkoder har lett till att det blivit en förskjutning i de vanligaste klädkoderna. Förr benämnde man nämligen smoking med ”klädkod mörk kostym”. Samt benämningen för mörk kostym var däremot ”kavaj” vilket kan tyckas märkligt. Ifall man verkligen ville att gästerna skulle visa sig i plagget kavaj fick man bjuda till ”enkel kavaj” eller ”udda kavaj” då detta var benämningen för plagget som idag enbart kallas kavaj. Med andra ord gällde det att alltid vara ett steg överklädd.

Missförstånd gällande klädkod kavaj

Det är inte alla som har läst guider på internet som du gör just nu. Därför finns det många yngre som bjuder till klädkod kavaj och förväntar sig att gästerna skall komma i plagget kavaj. Många yngre gäster tolkar antagligen klädkoden på samma sätt vilket kan leda till pinsamma situationer för de inlästa eller lite äldre gäster som faktiskt kommer i den riktiga klädkodens betydelse, nämligen en lite mer informell kostym. För att undvika detta kan man som inbjudare skriva upp exempel på en klädsel. Till exempel lägga till efter inbjudan ”ni önskas komma iklädda en valfri kostym enligt klädkoden kavaj” eller likande.

Ifall man får en inbjudan från en yngre förmåga där syftet kan vara tveksam gör man faktiskt bäst i att spara sig pinsamheten och ringa upp värden och fråga vad han syftar på.

Next post: